A gyógymasszázs előnyei

A gyógymasszázs a mozgásszervi egészségügyi ellátásban az esetek nagy részében az egyetlen megoldást jelenti, amivel valódi és tartós gyógyulást lehet elérni. Ez azt jelenti, hogy a gyógymasszázs az, ami a gyógyulást elhozza a beteg számára. Nem gyógyszerekre, műtétre kell fókuszálni, nem lesz szükség sem reumatológusra, sem ortopéd sebészre, valamint fájdalomterapeutára, hiszen ez a módszer számtalan betegségre gyógyírt jelenthet.

De vajon milyen előnyei vannak? Miért érdemes a gyógymasszázst választani a többi kezelési megoldás helyett?

A gyógymasszázs menete

Mindenekelőtt nézzük meg, hogy miről is szól ez az egész. Gyógymasszőrhöz bejelentkezni bárkinek szabad, azonban kórkép nélkül nem biztos, hogy hatékony kezelési módszert tud választani. Előtte egy orvosi kivizsgálásra lesz szükség, aminek során a reumatológus vagy az ortopéd szakorvos megállapítja a panaszok eredeti okát. Erre szükség van ahhoz, hogy a szakember a megfelelő kezelési módszert válassza. Következő lépés a tünetenyhítés, még ebben is sokat segíthet neked a gyógymasszázs. A mozgásszervi fájdalmakkal általában gyulladás és fájdalom jár, amit sokan gyógyszerekkel, valamint injekciókkal igyekeznek enyhíteni. Ez egy ideig jó megoldás, de nem tarthat örökké.

Komolyabb esetben műtétre vagy tartósabb gyógyszeres kezelésre lehet szükség, de ez szintén nem a gyógyulást jelenti. Ennyivel nem ússzuk meg a tartós fájdalom mentességet, ennél azért jóval többre lesz szükség: gyógymasszázsra. Miután ugyanis az orvos megállapította az okokat, elkezdte a gyógyszeres kezelést, közben megkezdődik a gyógymasszőrrel való közös munka. Még a szakirodalom szerint is ez az egyetlen módszer arra, hogy valaki tényleg tartósan képes legyen tünetmentesen élni az életét.

Hogyan és mit gyógyít a gyógymasszázs?

A fájdalommentes mozgáshoz erős és rugalmas izmokra és ízületekre, valamint szalagokra van szükség. Amennyiben ezek valamelyikénél probléma merül fel, akkor előfordulhat, hogy a mozgástartomány beszűkül, ami további tüneteket okozhat. A mozgásszervi fájdalmak nagy részét a helytelen mozgás okozza. Ez lehet egy baleset miatti sérülés, valamint fokozottan kialakuló, tartós helytelen edzés vagy a sok ülés miatt.

Aki pedig ebben nagy segítséget nyújthat, az egy gyógymasszőr, aki megpróbálja kitapogatni a fájdalmas területeket és pontokat, majd arra helyezi a hangsúlyt, hogy ezeket a gócokat feloldja és megszüntesse. Ezért van szükség gyógymasszázsra, hiszen a fájdalom mielőbbi kezelésével sokat javíthatunk az életminőségünkön.

A gyógymasszázs előnyei

Természetesen nemcsak egy baleset vagy a helytelen testtartás okozhat problémákat. Sokszor sportolás következtében alakul ki sérülés, de még pihenés, alvás közben is alakulhat úgy, hogy rosszul tartjuk a nyakunkat vagy a vállunkat. Az irodai munka szintén hatással lehet az izmok és az ízületek munkájára. A masszázs viszont egy olyan terápiás eljárás, aminek során a szakember kézzel kivitelezett, rendezett és tudatosan adagolt erejű, speciális fogásokkal próbálja gyógyítani a testünket.

Ahogy már említettük, a gyógymasszázs minden esetben orvosi előírás alapján, gyógyító céllal történik. A cél minden esetben a fájdalom megszüntetése, a tünetek kezelése, az adott terület izmainak és lágyrészeinek fellazítása. Ezen túl az érintésnek hála a stressz is oldódik, a test ellazul és fellélegzik.

A gyógymasszázs további előnye, hogy képes a sérüléseket gyorsabban gyógyítani, tehát egy rossz lépés, egy erőltetett futás után sem kell hónapokig inaktívnak maradnunk. Emellett javíthatja az immunrendszert, éberebbek lehetünk, megszűnnek az izomgörcsök és -fájdalmak, javulhat a tartás, nem utolsó sorban növelhető az ízületi mobilitás.

A masszázs remek megoldás a fejfájás, a nyaki húzódások, valamint a hát- és lábfájás kezelésére, a baleseti sérülések, a műtét utáni izomsérülések, illetve az egyéb mozgásszervi betegségek kezelésére. Ami pedig a speciális mechanikus ingerek általi hatást illeti, nem csak fokozhatja az agyban az endorfin termelődését, de meg is gátolja a fájdalomingerek agyba jutását is. Ez azt is jelenti, hogy fájdalomcsillapítók nélkül enyhíthetőek a tünetek, megszűnhet a kellemetlen érzés.

Fontos tudni, hogy a gyógymasszázs ne mindenkinek javasolt. Aki cukorbeteg, szívbeteg, magas a vérnyomása, epilepsziában szenved, nőgyógyászati rendellenességei vannak, csontritkulása van, esetleg neurológiai zavarokkal küzd, azoknak más kezelési módszer után kell nézniük.

Kép forrása: pexels.com